Wat is een WA-verzekering?

Wat is een WA-verzekering?

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, ook wel WA-verzekering genoemd, vergoedt de kosten die u maakt bij schade aan anderen (letselschade) of hun bezittingen. Het gaat om de schade die u zelf aanricht en om de schade waarvoor u aansprakelijk kunt zijn. Bijvoorbeeld door uw kind, uw huisdier of zelfs onroerend goed (bijv. een vakantiehuisje).

Voor het hele gezin

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering kunt u voor uzelf alleen afsluiten of voor het hele gezin. Op een gezinspolis zijn ook uw echtgenoot of geregistreerd partner en uw kinderen meeverzekerd. En in veel gevallen dekt de verzekering ook de schade door inwonende familieleden (dus ook meerderjarige thuiswonende kinderen) en soms zelfs logés. Wonen uw kinderen op kamers vanwege studie? Dan zijn zij ook gedekt op de gezinspolis.

dianliesker.nl

Beperkingen wettelijke aansprakelijkheid

Een WA-verzekering vergoedt in veel situaties de kosten van schade, maar de verzekeraar keert lang niet altijd uit. Soms zal de verzekeraar namelijk oordelen dat u zelf een te groot risico hebt genomen. De schade moet dus een reële oorzaak hebben. De wettelijke aansprakelijkheid voor schade aan spullen die u gehuurd of geleend hebt, wordt veelal niet volledig gedekt.

Wat wordt niet gedekt?

Schade met of door voertuigen is uitgesloten van de aansprakelijkheidsverzekering. Daar heb je immers een wettelijk verplichte autoverzekering voor. Ook de schade die je aanricht tijdens jouw werk wordt niet gedekt door de WA-verzekering. Het gaat uitsluitend om privé-situaties. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je de schade door een fout op uw werk zelf moet betalen. Werkgevers zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor hun werknemers af te sluiten. Zelfstandigen doen er slim aan om een AV voor beroepen of bedrijven (AVB) af te sluiten.

Let op!

Brengt u schade toe aan de spullen van uw echtgenoot of kinderen (of andersom)? En zijn jullie op dezelfde gezinspolis verzekerd? Dan wordt deze schade niet door de WA-verzekering gedekt.

Aansprakelijkheid voor letselschade binnen het gezin is op een gezinspolis vaak wel gedekt. Let bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen dus niet alleen op de kosten maar ook op de voorwaarden. De goedkoopste WA-verzekering is niet per sé ook de beste.

Tip

Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen zijn uit te breiden met een dekking voor jagers (AVJ). U bent overigens wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten als u jaagt. Zonder AVJ krijgt u geen jachtvergunning.

Ik zoek een WA-verzekering

Als zelfstandige kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade die je aanricht aan anderen of hun bezittingen, tijdens de uitoefening van je werk. Om deze kosten af te dekken kun je twee soorten WA-verzekering afsluiten als zelfstandige:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het gaat om materiële schade aan personen (letselschade) of schade aan andermans bezittingen die jij of je werknemers veroorzaken tijdens werkzaamheden. Je gooit bijvoorbeeld een kop koffie over

de computer van je klant of een medewerker laat een machine van een klant in de soep lopen. Als je bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, dan krijg je de kosten daarvan onder voorwaarden vergoed van de verzekeraar. Daarnaast ben je verzekerd voor schade die je medewerkers oplopen tijdens de uitvoering van hun werk.

De premie van de bedrijfs WA-verzekering is onder meer afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het soort bedrijf, het risico en de jaaromzet. Het loont ook zeker om deze WA-verzekering te vergelijken bij verschillende aanbieders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *