Verantwoord een lening afsluiten

Verantwoord een lening afsluiten

Verantwoord geld lenen
Een lening afsluiten, wie doet het niet? Er kunnen verschillende redenen zijn om een lening aan te vragen, echter dient u zich een aantal vragen te stellen voordat u een lening afsluit. Als u echt verantwoord wilt lenen moet u onderstaande tips even goed lezen.


 • Leen nooit teveel
  • Leen niet meer dan u maandelijks kunt afbetalen. Een lening is pas verantwoord als u de maandelijkse aflossing kunt opbrengen en daarnaast nog geld opzij kunt zetten voor andere, vaak onvoorziene, uitgaven.
 • Vraag meerdere offertes aan
  • Door het aanvragen van meerdere offertes kunt u voorwaarden en rentes goed met elkaar vergelijken. Op onze website vindt u een vergelijk van krediet aanbieders waar u gratis offertes kunt aanvragen.
 • Pas op voor een lage rente
  • Een lage rente klinkt aantrekkelijk, maar is vaak een tijdelijke aanbieding. Informeer daarom goed of de lage rente een tijdelijke aanbieding is, en wat het rentetarief gaat worden na de actieperiode.
 • Koop zo min mogelijk op afbetaling
  • Pas op met kopen op afbetaling. Het lijkt vaak aantrekkelijk maar kan erg duur uitpakken. Vooral postorderbedrijven hanteren soms hoge rentes tot wel 16%. Vaak leent u voordeliger door bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten voor uw aankopen.Voordat u geld gaat lenen dient u zich af te vragen waarvoor de lening bedoeld is. Afhankelijk van het bestedingsdoel hebben wij enkele tips voor u verzameld.
 • Lening afsluiten voor een auto
  • Als u geld leent voor de aankoop van een auto, zorg er dan voor dat de lening is afgelost als u weer aan een andere auto toe bent. Dat kunt u doen met een aflopend krediet zoals een persoonlijke lening.
 • Als u af en toe geld tekort komt dan kunt u een doorlopend krediet nemen. Zorg er wel voor dat u de discipline heeft om uw uitgaven in de hand te houden en regelmatig af te lossen op uw krediet.

Valkuilen bij het afsluiten van een lening
Informeer uzelf goed voordat u een lening afsluit. Vraag altijd naar eventuele verplichte verzekeringen, naar de looptijd van de lening, de hoogte van de rente, de totale kosten van het krediet en de periode dat de (actie)rente geldig is.
Het is niet altijd mogelijk om tegen het geadverteerde tarief een lening te krijgen. Het kan voorkomen dat een tarief alleen geldig is voor een korte periode, of voor eigen woning bezitters. Ook kan als voorwaarde worden gesteld dat er één of meerdere verzekeringen moeten worden afgesloten die in uw situatie wellicht niet nodig zijn.

Een aangeboden rente kan slechts een tijdelijk aanbod zijn. Afbetaling van de lening duurt dan langer dan verwacht en in totaal kan er meer betaald worden dan bij een lening met een iets hogere rente.

Lening oversluiten
Een duur krediet oversluiten naar een goedkope lening kan in zo’n geval aantrekkelijk lijken, maar kan uiteindelijk duurder uitpakken als de looptijd bij de nieuwe lening langer wordt. U betaalt dan wel minder rente, maar wel over een langere periode. Informeer uzelf daarom goed bij het oversluiten van een lening.

Meer informatie
Voor meer informatie over verstandig lenen of een verantwoorde lening verwijzen wij u graag naar de website van het Nibud, www.nibud.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *