Gesubsidieerde rechtsbijstand

Gesubsidieerde rechtsbijstand

De gesubsidieerde rechtsbijstand wordt geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand en is afhankelijk van jouw (of bij fiscaal partnerschap) jullie inkomen. Daarnaast wordt er nog rekening gehouden met het vermogen dat je in box 3 van de Belastingdienst hebt. In BOX 3 vallen onder meer tegoeden uit sparen, beleggen, inkomsten uit huur en een 2de woning, U heeft geen recht op gesubsidieerde rechtshulp als uw vermogen van twee jaar geleden meer was dan het heffingsvrije vermogen. Mocht jouw inkomen dus binnen de grenzen van de gratis rechtshulp vallen, maar is je vermogen in box 3 te hoog? Dan vervalt het recht op gefinancierde rechtsbijstand vanuit de overheid.

De gesubsidieerde rechtsbijstand werkt gestaffeld. Hoe meer inkomen je hebt, hoe hoger de eigen bijdrage zal zijn. Omdat je inkomen van het lopend jaar niet bekend is wordt er naar het peiljaar gekeken. Je kunt overigens niet voor iedere geschil aanspraak op kosteloze rechtsbijstand vanuit de stichting rechtsbijstand doen. Je zaak wordt eerst inhoudelijk beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand.

Inhoudelijke beoordeling van uw zaak

De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt of er voldoende inhoudelijke redenen zijn voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het moet gaan om een probleem dat je zelf niet kunt oplossen.

  • De raad oordeelt dat rechtsbijstand of mediation noodzakelijk is.
    • Het moet gaan om een zaak van jezelf of je minderjarige kind.
  • Het moet gaan om een belang of zaak waar een Nederlandse rechter over moet beslissen (het Nederlands recht moet van toepassing zijn). Als je in het buitenland bent betrokken bij een rechtszaak, moet je gebruik maken van de voorzieningen daar.
    • Problemen die te maken hebben met je bedrijf komen niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
    • De zaak mag niet gaan over een te klein financieel belang.
    • Om voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking te komen, moet er een financieel belang zijn van minimaal 180 euro of negentig euro bij een subsidie voor een klein advies: de lichte adviestoevoeging.

Mediation

Als je liever niet naar de rechter wil, dan kun je misschien een mediator inschakelen. Echter, beide partijen moeten het eens zijn om van mediation gebruik te maken. Een mediator zorgt er doorgaans voor de het conflict onderling kan worden opgelost. Het inhuren is vaak niet goedkoop, maar over het algemeen wel goedkoper dan een rechtzaak. Daarnaast kunnen mensen met een laag inkomen ook subsidie voor een mediator krijgen.

dianliesker.nl

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die jou met juridische hulp ondersteunt en/of verdedigt tijdens een conflict. De enige voorwaarden die er wordt gesteld is dat er sprake moet zijn van financieel belang. Er moet een minimaal schadebedrag zijn voordat je een beroep kunt doen op de verzekering. Dit bedrag verschilt per verzekeraar, let hier dus op bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen. De beste rechtsbijstandverzekering is namelijk meer dan alleen een goedkope rechtsbijstandverzekering.

Ten eerste zal de verzekeraar op basis van juridische argumenten de tegenpartij van je gelijk proberen te overtuigen. Mocht het uitlopen op een rechtszaak dan worden de griffier-, proces- en advocaatkosten (indien deze door de verzekeraar worden aangewezen) vergoed. Ook de kosten voor het inschakelen van een eventuele deskundige en de veroordeling tot betaling van de kosten van de tegenpartij worden gedekt.

Wachttijd

Vaak hanteren verzekeraars een wachttijd bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. De wachttijd bedraagt over het algemeen drie maanden. Pas als de wachttijd is verstreken kun je daadwerkelijk aanspraak maken op rechtsbijstand.

Vergelijken

De kosten rechtsbijstandverzekering komen tot uiting in de premie die je betaalt. Die kan sterk verschillen per aanbieder van rechtsbijstandverzekeringen. Daarom is het belangrijk goed de offertes te vergelijken voordat u daadwerkelijk besluit een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *